Naleśniki z kremem piernikowym

Składniki:

CIASTO:

  • 300 g mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 szt. jajek,
  • łyżka oleju,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • szczypta soli,

KREM PIERNIKOWY:

  • 200 g gęstego jogurtu lub śmietany
  • 3 suszone śliwki
  • 3 pierniczki
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • bita śmietana i pierniczki do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obydwu stron, aż do zarumienienia.

Jogurt zblendować z potartymi na tarce piernikami i suszonymi śliwkami. Dodać miód i cynamon. Wymieszać. Usmażone naleśniki wypełnić kremem piernikowym i udekorować bitą śmietaną oraz piernikami.

Komentarze