Pstrągi z pieca


Składniki:

  • 3 pstrągi
  • masło klarowane
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do ryb
  • tymianek
  • sól i pieprz
+ warzywa na patelnię
+ 4 ziemniaki

Przygotowanie

Pstrągi wypatroszyć i dokładnie umyć. Osuszyć i ponacinać na zewnętrznej stronie

Środki posmarować masłem oraz przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Na naciętej zewnętrznej powierzchni ułożyć plasterki cytryny, obrane ząbki czosnku, kawałki masła oraz doprawić tymiankiem.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Dno formy wyłożyć pokrojonymi na plasterki obranymi ziemniakami i warzywami na patelnię. Lekko skropić oliwą z oliwek. Następnie ułożyć przyprawione pstrągi i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 30 minut.

Komentarze