Pierogi z piekarnika 4 sery

Składniki:

CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g śmietany 18%
  • pół łyżeczki soli

FARSZ:

  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera mozzarella
  • 50 g sera camembert
  • 50 g sera cheddar
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
+ 1 jajko

Przygotowanie

CIASTO

Mąkę przesiać.Dodać pół łyżeczki soli i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. W przypadku trudności można dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy opruszonej mąką i wyciąć z niego koła.

FARSZ

Mozzarellę, camembert pokroić na małe kawałki. Ser cheddar potrzeć na tarce. Wszystkie te sery wymieszać z serem ricotta, jajkiem, solą i pieprzem. 

Gotowy farsz nakładać łyżeczką na środek każdego koła, składać na pół. Brzegi zlepić widelcem. Gotowe pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzla. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut.

Komentarze