Dorada z pieca

Składniki:

  • 2 dorady
  • masło klarowane
  • czosnek
  • przyprawa do ryb
  • pozostałe przyprawy: tymianek, rozmaryn, sól i pieprz
  • cytryna
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

Ryby umyć, osuszyć i ponacinać. Następnie natrzeć masłem klarowanym i przyprawami. Do środka włożyć po 2 ząbki czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym. Do środka włożyć ryby. Posypać jeszcze raz przyprawami i obłożyć plastrami cytryny. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 35-40 minut.

Domowe frytki

Ziemniaki (ok. 2 na 1 porcję) umyć i obrać. Następnie pokroić krajalnicą do frytek na paseczki. Smażyć na rozgrzanym oleju w wyższym garnku do momentu osiągnięcia złocistego koloru. Osączyć na ręczniku papierowym i posolić do smaku.

Komentarze