Muffiny BANOFFEE

 Składniki:

CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 2 banany,
  • łyżeczka masła orzechowego.

KAJMAK

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli.

KREM BANANOWY

  • 200 ml śmietany 30%,
  • 100 g serka mascarpone,
  • banan.
+ herbatniki i banan do dekoracji

 Przygotowanie

CIASTO

Wszystkie suche składniki wymieszać w misie. Banany zblendować. Dodać do suchej mieszanki wraz z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym. Dokładnie wymieszać.

Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Upieczone babeczki odstawić do przestudzenia.

 KAJMAK

W garnku z grubym dnem wymieszać cukier z wodą i podgrzewać na palniku z największą mocą. Gdy cukier zmieni kolor na złoty, zdjąć z palnika oraz dodać śmietankę, sól i masło. Wymieszać. Podgrzewać jeszcze pół minuty na małym ogniu. Przelać do słoiczka.

KREM BANANOWY

Śmietanę 30% ubić. Dodać mascarpone i zmiksowanego banana. Wymieszać.
W babeczkach wydrążyć środki i wlać płynny kajmak. Przykryć wydrążonymi kawałkami. Na koniec udekorować kremem bananowym, plasterkami banana i kawałkami herbatników.

Komentarze