Kruche z serem i jagodami

Składniki:

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

MASA SEROWA:

  • 250 g białego sera półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • łyżka soku z cytryny
+ pół szklanki jagód (mogą być mrożone)

Przygotowanie

CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki.

MASA SEROWA

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.


2/3 ciasta wyłożyć na dno i brzegi formy. Następnie wylać masę serową i posypać jagodami. 1/3 ciasta rozwałkować i pociąć na długie paski. Poukładać je na wierzchu tworząc kratkę. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 45-50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Komentarze