Kruche z bezą i owocami

Składniki:

CIASTO KRUCHE:

  • 400 g mąki krupczatki,
  • 100 g mąki owsianej,
  • 140 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g masła,
  • łyżeczka soku z cytryny.

MASA OWOCOWA:

  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • 2 gruszki,
  • 250 g dżemu morelowego,
  • 60 g cukru,
  • 200 g dżemu porzeczkowego.

BEZA:

  • 3 białka,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli

Przygotowanie

CIASTO KRUCHE

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 20 minut.

MASA OWOCOWA

Owoce obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dżemem morelowym i cukrem.

BEZA

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier.


Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwy:

  1.  1/4 ciasta kruchego
  2. dżem porzeczkowy
  3. beza
  4. 1/4 ciasta kruchego
  5. masa owocowa z dżemem morelowym
  6. 1/2 ciasta kruchego
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 50 minut.

Komentarze