Pączki Oreo

 

Składniki:

PĄCZKI

  • 3,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szklanka mleka

DEKORACJA

  • ciasteczka Oreo
  • 140 g serka homogenizowanego
  • 50 g masła
  • 0,5 l oleju

Przygotowanie

PĄCZKI 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z kakao. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić z nich ciasto. 

Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, następnie wycinać z niego koła np. dużą szklanką oraz małe środki. Pączki przełożyć na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. 

Wyrośnięte pączki smażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na małym ogniu. Obracać i wyciągać za pomocą patyczka do szaszłyków. Można nim również sprawdzić czy pączki nie są surowe w środku.

DEKORACJA

Z ciasteczek Oreo wydrążyć nadzienie i podgrzać je z masłem oraz serkiem homogenizowanym na małym ogniu. Wymieszać. Ciasteczka pokruszyć. Przestudzone pączki zamaczać w polewie i posypać pokruszonymi ciasteczkami.

Komentarze

  1. Dobre pączusie smakują najlepiej po zdanych egzaminach :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz