Bananowiec

Składniki:

  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki
  • łyżka kakao
  • 2 opakowania galaretki o smaku bananowym
  • cytryna
  • cukier puder
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 3 banany

Przygotowanie

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier (60 g), żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao.Wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawić do wystudzenia.

Galaretki bananowe rozpuścić w wodzie - jedną w 500 ml, a drugą w 200 ml. Odstawić do wystudzenia.

Z połowy cytryny wycisnąć sok i wymieszać ze 100 ml wody i łyżką cukru pudru. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt.

Śmietanę 30% ubić z łyżką cukru pudru na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną galaretkę w 200 ml wody. Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do stężenia.

Banany pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na masie śmietanowej. Na ciasto wylać pozostałą tężejącą galaretkę i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Komentarze