Szarlotka świąteczna

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, miękkie masło i zagnieść do uzyskania zwartej konsystencji. Gotowe ciasto wstawić do zamrażarki.

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka i podsmażyć na wolnym ogniu przez około 15 minut. Dodać miód, przyprawy i posiekane orzechy laskowe.

Ciastem wyłożyć formę do tarty. Niewielką część pozostawić na wykrojenie gwiazdek. Na spód wyłożyć gotową masę jabłkową. Wierzch udekorować wyciętymi gwiazdkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez godzinę.

Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Komentarze