Ciasto jesienne

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej
  • banan
  • gruszka
  • 2 jabłka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki dowolnego dżemu np. porzeczkowego
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kuleczek czekoladowych
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąki wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Białka z solą ubić na sztywno. Margarynę, cukier puder i żółtka utrzeć. Dodać masło orzechowe, jogurt naturalny, dżem i banana. Całość zblendować. Następnie dodać wymieszane suche składniki i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Jabłka i gruszkę pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem. Dodać do ciasta. Ciasto wylać do tortownicy. Wierzch posypać kuleczkami czekoladowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez godzinę. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze