Domowe Twixy

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 4 łyżki masy kajmakowej z puszki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

W misce utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i zmiksować do powstania ciasta kruchego. W razie problemów można dodać kilka łyżek lodowatej wody. Ciastem wylepić dno keksówki (12cmx30cm) wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 30 minut. 
Ostudzone ciasto przykryć warstwą masy kajmakowej, następnie wstawić do zamrażalnika na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć i pokroić na ok. 2cm batoniki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej. Batoniki zanurzać w czekoladzie, wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.



Komentarze