Ciasto kruche z pianką budyniową i malinami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 400 g malin

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek. W głębokiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz margarynę. Wszystko krótko miksować.

Wyrobione ciasto podzielić na 2 części (proporcja 2:3), zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na minimum pół godziny. 

Następnie większą część ciasta rozwałkować i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę 24x24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 18-0 stopni i piec przez 15 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać budynie oraz wlać olej. Całość wymieszać. 

Na podpieczony spód wyłożyć powstałą pianę, wyrównać. Na pianę ułożyć maliny. Całość przykryć startym na tarce o dużych oczkach ciastem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec przez pół godziny.

Komentarze