Deser bananowy z kajmakiem














Składniki:

  • 100 g herbatników
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 0,5 l mleka
  • 2 banany
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka cukru pudru

KAJMAK:

  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 60 ml śmietany 30%
  • szczypta soli

Przygotowanie

KAJMAK


Cukier wsypać na patelnię i na małym ogniu doprowadzić do skarmelizowania. Gdy cukier zacznie nabierać brązowego koloru dodać do niego masło i energicznie wymieszać trzepaczką. Ściągnąć z ognia, dodać śmietanę kremówkę ciągle mieszając.. Gotowy sos przelać do słoiczka i pozostawić do wystudzenia.

WARSTWY DESERU


Herbatniki pokruszyć, banany pokroić. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać do niego 2 łyżki kajmaku. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Na dnie szklanek układać kolejno: łyżkę pokruszonych herbatników, 2 łyżki budyniu, pokrojone banany, 1,5 łyżki ubitej śmietany, łyżka kajmaku. Czynność powtórzyć do momentu zapełnienia naczyń. Deser schłodzić w lodówce przed podaniem.


Komentarze