Burger z rukolą

Składniki:

STEKI:

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • cebula dymka
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżeczka przyprawy Kucharek
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

DODATKI:

  • ser cheddar
  • rukola
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • ogórek zielony

ORAZ:

  • pieczywo do hamburgerów
  • oliwa z oliwek
  • ketchup

Przygotowanie

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę z oliwek. Formować hamburgery i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Bułki do hamburgerów przekroić na pół i podgrzać w piekarniku z plastrem sera cheddar przez 2-3 minuty.

Na połówce bułki układać kolejno mięso, rukolę oraz wszystkie pozostałe dodatki. Całość pola ketchupem i przykryć drugą połówką.

Komentarze