Tarta borówkowa

Składniki:

CIASTO

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g otrębów owsianych
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko

NADZIENIE

  • 400 g borówki amerykańskiej
  • łyżka bułki tartej/mąki ziemniaczanej
  • 200 g sera białego
  • jajko
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.Wszystkie suche składniki wymieszać . Do masła wbić jajko i lekko ubić. Gotową mieszaninę przelać do suchych składników i wyrobić ciasto. Formę do wypieku tarty wysmarować masłem i wylepić ciastem. Dno posypać bułką tartą, następnie wyłożyć borówki.
W osobnej misce wymieszać ser, jajko,cukier,sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na borówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 35 minut. Pozostawić do wystudzenia.

Komentarze