Quiche lorraine

 Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 25 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki wody
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka suszonej bazylii
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • kiść brokuł
  • 2 cebule dymki
  • 4 czerwone cebule
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18 %
  • jogurt grecki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać masło, starty żółty ser, suszone oregano i bazylię oraz wodę. Ciasto zagnieść i wstawić do zamrażarki na 30 minut. 
Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso z drobno pokrojoną cebulą czerwoną. Doprawić pieprzem oraz solą. Do garnka włożyć brokuły, zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie odsączyć z gorącej wody.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć nią ciastem. Całą powierzchnię nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. 
W misce ubić jajka ze śmietaną i jogurtem greckim. Dodać pokrojoną cebulkę dymkę, sól i pieprz.
Ciast wyjąć z piekarnika. Na dnie wyłożyć brokuły,smażone mięso, a następnie zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut.

Komentarze