Francuskie rurki


Składniki:

CIASTO

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • maliny do dekoracji
  • białko
  • brązowy cukier

KREM

  • 200 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie

Ciasto pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm. Paski nawinąć na przygotowane foremki tak, by lekko na siebie nachodziły. W miseczce wymieszać białko z odrobiną wody. Następnie posmarować nim rurki, posypać cukrem. Rurki piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem z z wanilią. Dodać mascarpone i miksować do połączenia składników. 
Po upieczeniu delikatnie ściągnąć rurki z foremek i odstawić do ostudzenia. 
Krem przełożyć do szprycy cukierniczej lub worka cukierniczego i nadziewać nim rurki. Udekorować owocami.


Komentarze