Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 80 g śmietany 18%
  • budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • żółtko
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie

Mąkę zagnieść z masłem i śmietaną. Wyrobione ciasto rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 1-2 cm. Masłem wysmarować foremki do rurek, następnie zawinąć na nich paski ciasta zaczynając od węższej strony. Rurki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec 20 minut.

Budyń wymieszać z połową szklanki mleka, żółtkiem i cukrem. Pozostałą część mleka zagotować, wmieszać budyń i ponownie zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodając budyń po łyżce wymieszać z masłem.

Lekko przestudzone rurki nadziewać gotowym kremem. Udekorować cukrem pudrem.

Komentarze