Muffiny piernikowe


Składniki:

CIASTO

  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka  mielonego imbiru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • pół łyżeczki sody,
  • 8 łyżek masła,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • 2 jajka

KREM

  • pół szklanki cukru,
  • 10 łyżek masła,
  • 250 g mascarpone
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

DEKORACJA

  • pierniczki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia,imbir,cynamon, gałkę muszkatołową, przyprawę do piernika i sól. Wymieszać i odstawić na bok. W szklance wymieszać gorącą wodę z sodą oczyszczoną. Masło utrzeć z brązowym cukrem. Następnie dodać mieszaninę wody na przemian z mieszaniną suchych składników. Wszystko połączyć. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około 15 minut.

W rondlu gotować cukier na umiarkowanie wysokim ogniu, stale mieszając gumową szpatułką, aż cukier się roztopi i zamieni się w głęboki, złoty karmel, dodać 4 łyżki masła i połączyć. Następnie powoli dodawać śmietankę, mieszać do zgęstnienia.. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Serek mascarpone ubić z cukrem, ekstraktem waniliowym i schłodzonym sosem karmelowym.

Gotowe przestudzone muffiny piernikowe udekorować kremem oraz pierniczkami.

Komentarze