Ciasto "Zebra"

Składniki:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • szklanka wody gazowanej
  • szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i delikatnie połączyć z pianą.  Do masy stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Delikatnie wymieszać Na koniec dodać kilka kropel aromatu. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki kakao. 
Okrągłą formę (około 26 cm średnicy), wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masy nakładać warstwami. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.




Komentarze