Burgery z salsą pomidorową

 Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • pół szklanki posiekanych szalotek
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka tabasco
  • 4 bułki 
  • 4 liście sałaty
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • ser cheddar
  • sól i pieprz
SALSA
  • krojone pomidory w puszce/400 g
  • 2 szczypty bazylii
  • łyżka oliwy
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku

Przygotowanie

SALSA: Pomidory odsączyć przez sito. Przełożyć do miski i wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią, oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

STEK: Mięso wymieszać z połową salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju i tabasco. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i uformować 4 kotlety. Smażyć na łyżce oleju aż mięso nie będzie surowe. 

BUŁKI:Pieczywo przekroić na pół. Na każdej połówce rozłożyć plaster sera cheddar, wstawić do piekarnika na kilka minut.

Sałatę umyć. Ogórka i czerwoną cebulę pokroić.

SKŁADANIE: Na spodzie warstwami układać dodatki: sałata, ogórek, czerwona cebula,ser cheddar. Mięso posmarować salsą i przykryć od góry drugą częścią bułki.


Komentarze