Ciasto ucierane ze śliwkami


 Składniki:

CIASTO

  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

KRUSZONKA

  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 4 łyżki cukru

DODATKOWO

  • śliwki węgierki
  • cukier puder

Przygotowanie

Masło ucierać z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym przez 5 minut. Dodawać po jednym jajku i miksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Krótko wymieszać. Śliwki pokroić na ćwiartki. wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 45 minut. Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem.


Komentarze