Ciasto ucierane z owocami lasu i nutellą


 Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła/margaryny
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 200 g borówek amerykańskich
  • filiżanka malin
  • 5 łyżeczek Nutelli

 Przygotowanie

Owoce umyć i osuszyć. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia. W rondelku stopić masło, dodać mleko, cukier i sól. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Lekko ostudzoną masę z rondelka, przelać do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki. Na koniec dodać pianę. Całość wymieszać, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce oraz Nutellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 40-45 minut.

Komentarze