Ciasto ucierane z jeżynami



  Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 250 g jeżyn
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka i ucierać ponownie. 
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. 
Wymieszać z masą, dodać mleko. Ponownie zmiksować. 
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. 
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Jeżyny umyć i osuszyć, Ciasto wymieszać z czekoladą i jeżynami, wylać na blaszkę. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 45 minut.

Komentarze