Ciasto kruche z bezą waniliową i śliwkami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 400 g śliwek węgierek
  •  łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • cukier puder i cynamon do posypania

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki. Dodać żółtka, jogurt i aromat. Całość zmiksować do połączenia i zagniatać. Ciasto podzielić na dwie części : 1/3 i 2/3. Włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blachy.Docisnąć ciasto dłonią tworząc spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C na 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki, wyjąć pestkę i pokroić na ćwiartki.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i budyń, wymieszać ręcznie do połączenia składników.

Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć pianę i wyrównać. Na pianie rozłożyć pokrojone śliwki, posypać przyprawą do piernika. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 50 minut. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Komentarze