Ślimaki orzechowe


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 50 ml mleka
  • 80 g orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • odrobina wody

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę i cukier wymieszać z wszystkimi mokrymi składnikami. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. 
Orzechy zmiksować w koktajlerze lub drobno posiekać. Wsypać do garnka razem z cukrem ,masłem i odrobiną wody. Gotować cały czas mieszając na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować masą orzechową. Zawinąć roladę i pokroić na bułeczki. Piec pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Komentarze