Drożdżowe pierogi z piekarnika


Składniki:

CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej/ pełnoziarnistej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 białko

FARSZ

  • 150 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek
  • mała cebula
  • łyżka masła
  • 2 garści grzybów suszonych
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Grzyby zamoczyć w wodzie dzień wcześniej.  Na drugi dzień odsączyć i drobno posiekać. Ugotować. Kapustę kiszoną wypłukać w zimnej wodzie ,aby nie była nadmiernie kwaśna. Odcisnąć nadmiar wody. Drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na teflonowej patelni podsmażyć cebulkę na maśle. Dodać do niej kapustę, pieczarki i grzyby. Doprawić pieprzem i solą.Wszystko krótko poddusić. Wystudzić

Drożdże wymieszać z wodą i oliwą. Powstały rozczyn dodać do mąki ze szczyptą soli i zagniatać. Rozwałkować ciasto i wykrawać duże koła np. szklanką. Do środka nakładać farsz i zaklejać, formując pierogi. Ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni na pół godziny.




Komentarze