Cynamonowe bułeczki


Składniki:

  •  2,5 szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • 50 ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać. Dodać łyżkę cukru, drożdże i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z cukrem  i jajkami. Dodać wystudzoną margarynę i rozczyn. Wyrabiać ciasto do uzyskania zwartej konsystencji. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2 łyżki masła rozpuścić. Cynamon pomieszać z 2 łyżkami cukru. Wyrośnięte ciasto rozwałkować ,posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Zawinąć roladę. Przeciąć na kawałki i układać w blaszce obok siebie. Piec przez 20 minut w temp. 180 stopni.


Komentarze