Bułeczki drożdżowe




 CIASTO

  • 250 ml podgrzanego mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g roztopionej margaryny
  • pół łyżeczki soli

MASA SEROWA

  • 0,5 sera twarogowego 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • laska wanilii 
  • 60 g orzechów laskowych
  • opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie


Margarynę rozpuścić, przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Cukier pomieszać z ciepłym mlekiem, drożdżami, cukrem z wanilią, żołtkami ,mąką i solą. Wyrobić ciasto. Następnie dodać roztopioną margarynę i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miski i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 35 minut. 

Laskę wanilii przekroić na pół i wydobyć z niej ziarenka. Orzechy zmielić lub drobno pokroić. Do sera dodać cukier puder, skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń i wszystko wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt grubości 0,5 cm. Nałożyć masę serową i zawinąć w roladę. Podzielić na 14 kawałków. Przełożyć do papierowych papilotek lub foremek na muffiny wysmarowanych masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 30 minut. Wystudzić. Udekorować lukrem i skórką z pomarańczy.








Komentarze