Eklery


Składniki na ciasto parzone:

  • szklanka mąki
  • 50 g masła/ margaryny
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
+ tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

CIASTO PARZONE

W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy zacznie wrzeć jednym ruchem wsypać całą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i mieszać do uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto odstawić do przestudzenia. Do chłodnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego /szprycy z tylką z dużym otworem. Wyciskać eklerki zostawiając odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec w rozgrzanym do 230 stopni piekarniku  przez 20 minut. Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika ,aby nie opadły. Odstawić do przestudzenia. 

KREM ŚMIETANKOWY

Zimną śmietankę ubić  na sztywną masę. Widełki od miksera można zamoczyć na chwilę w lodowatej wodzie lub włożyć do zamrażarki. Wtedy śmietana szybciej się ubije. Nastepnie dodać serek mascarpone i cukier. Wszystko zmiksować do połączenia.

ROZPUSZCZENIE CZEKOLADY

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( do większego garnka nalać wodę do połowy i włożyć do niego mniejszy garnek z czekoladą. Gotować do rozpuszczenia.

SKŁADANIE

Wystudzone eklery przekrawamy na pół, nakładamy krem za pomocą szprycy, przykrywamy drugą częścią ciasta i polewamy roztopioną czekoladą.


Alternatywa dla kremu śmietankowego - krem budyniowy :

Gotujemy i studzimy budyń. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy  po łyżce budyń, miksujemy.





Komentarze