Tarta limonkowa



 Składniki:

CIASTO:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g margaryny

KREM LIMONKOWY:

  • szklanka cukru kryształu
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • starta skórka z 2 limonek
  • 2/3 szklanki wyciśniętego soku z limonek (ok. 6 szt.)
  • zielony barwnik spożywczy
  • skórka z cytryny i limonki do dekoracji

Przygotowanie

W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojoną margarynę i zagnieść rękami na gładkie ciasto. Następnie wyłożyć nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 20 minut.

Przygotować krem. Wymieszać mąkę z cukrem. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować za każdym razem. Dodać skórkę ze sparzonych limonek, sok i zielony barwnik spożywczy. Zmiksować do połączenia. Wylać na podpieczony spód i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut aż masa będzie ścięta. Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na koniec udekorować plastrami limonki oraz skórką startą z limonki i cytryny.





Komentarze