Makowiec


Składniki:

CIASTO:

  • 30 g drożdży
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • białko z jajka do posmarowania ciasta
  • łyżka masła do przygotowania formy

MASA MAKOWA:

  • szklanka maku
  • 2 łyżki stopionego masła
  • łyżka mąki
  • 1 białko
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 esencji migdałowej
  • garść bakalii: rodzynki, posiekane orzechy, płatki migdałowe

LUKIER CYTRYNOWY

  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

Przygotowanie

Mak opłukać, osączyć,zalać wrzątkiem i gotować, aż będzie można rozetrzeć go w palcach. Następnie osączyć na sicie i zemleć trzykrotnie w maszynce z sitkiem o małych otworach. Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1/3 szklanki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko utrzeć z cukrem , białko ubić na pianę. Połączyć rozczyn z utartym żółtkiem,pianą,resztą przesianej mąki, następnie dodać sól, aromat i wyrobić ciasto. Wlać ciepłe, stopione masło i ponownie wyrobić, Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować masę makową: w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, dodać zmielony mak i wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko, nadać mu kształt prostokąta, posmarować białkiem, pokryć masą makową, zostawiając wolne marginesy o szerokości 2-3 cm. marginesy zagiąć do środka i zwinąć ostrożnie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej formy keksówki i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i piec przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przygotować lukier: sok z cytryny przecedzić przez sitko i mieszać z cukrem pudrem do momentu powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwinąć z papieru i posmarować lukrem. na koniec posypać płatkami migdałów.




Komentarze