Kokosowe niebo w dwóch odsłonach

KOKOSOWE NIEBO NA ZWYKŁYM BISZKOPCIE

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • likier kokosowy
  • pralinki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie

CIASTO

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić i dodać do żółtek, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać do wysmarowanej masłem tortownicy ( średnica około 28 cm). Piec około 30 minut w temp. 160-170 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na pół.

KREM

Śmietana i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Wsypać cukier puder, pół szklanki wiórków oraz 2 łyżki likieru.

WYKOŃCZENIE

Połowę kremu wyłożyć na nasączony likierem biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować kremem wierzch i boki tortu. Posypać wiórkami, a na wierzchu ułożyć pralinki kokosowe.

KOKOSOWE NIEBO NA BISZKOPCIE KAKAOWYM






















Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • likier kokosowy
  • pralinki kokosowe do dekoracji
  • żelatyna

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodawać stopniowo cukier, a potem żółtka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z kakao. Wymieszać bez użycia miksera. Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 35 do 40 minut. Krem przygotować według powyższego przepisu dodając żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wersja kakaowa nie jest przekładana dlatego żelatyna utrwali nam krem aby nie opadał. Na biszkopt wyłożyć krem, posypać wiórkami i ozdobić pralinkami.


Komentarze