Kokosowe muffiny z kremem śmietankowym


Składniki:


CIASTO


  • 100 g margaryny
  • 70 g cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

MASA

  • 0,5 l schłodzonej  śmietany 30 %
  • opakowanie śmietanfixu lub masy śmietanowej

DEKORACJA

  • 50 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Następnie dodać tylko żółtka i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i sól. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodawać stopniowo do ciasta i delikatnie wymieszać przy użyciu łyżki lub szpatułki. Gotowe ciasto rozłożyć do papilotek. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę. Dodać masę śmietanową w proszku i miksować jeszcze przez chwilę na najniższych obrotach. Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nią wystudzone muffinki. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi.







Komentarze