Gruszki w biszkopcie

Składniki:


  • 200 g masła
  • 100 g cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • 7 gruszek
  • 1 l wody
  • 100 g cukru
  • laska cynamonu
  • cukier puder

Przygotowanie

Gruszki umyć i obrać pozostawiając ogonki. Wydrążyć gniazda nożykiem lub małą łyżeczką. Wodę zagotować z cukrem, laską wanilii i cynamonu. Gdy woda zacznie się gotować, włożyć do niej obrane gruszki i gotować przez około 10 minut. Po upływie czasu dokładnie osuszyć gruszki na ręczniku papierowym.

Tortownicę ( u mnie średnica 28 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Masło utrzeć z cukrem do aż stanie się puszyste. Naciąć laskę wanilii nożem. Ziarenka wanilii oraz żółtka dodać do masy i miksować do połączenia składników. Następnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Pomieszać. Masę przełożyć do formy. Na wierzchu poukładać gruszki przyciskając je lekko do dna. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i piec przez 40 minut. Upieczone ciasto opruszyć cukrem pudrem.








Komentarze