Kotleciki wegetariańskie z kalafiora


 Składniki:

  • mały kalafior
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie

kalafior oczyszczamy ze wszystkich zielonych części i dzielimy go na różyczki , następnie gotujemy w osolonej wodzie mniej więcej przez 12-14 minut. ugotowany kalafior rozdrabniamy widelcem. Do tak przygotowanego kalafiora dodajemy jajko, ulubione przyprawy, sól i pieprz. wszystko mieszamy. Dodajemy dwie łyżki bułki tartej ( jeżeli masa będzie zbyt mokra, można dodać więcej). Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej lub płatkach owsianych. Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Kotleciki smażymy dopóki nie nabiorą złotego koloru.


Komentarze

Prześlij komentarz