Owocowy deser ze słoiczków




Składniki na 12 porcji:


  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 250 g serka mascarpone
  • budyń waniliowy + mleko do budyniu
  • owoce: maliny,borówki
  • mięta
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło rozpuścić w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Przestudzić, Do suchych składników dodać  mokre: rozpuszczone masło, mleko oraz jajko. Całość starannie wymieszać. Przygotowane ciasto nałożyć do foremki i piec około 30 minut w temp. 180 st. Przygotować budyń i ostudzić. Ciasto po ostudzeniu pokroić w dużą kostkę. Do budyniu dodać serek Mascarpone i wymieszać. Do słoiczków nakładać na przemian kawałki ciasta,krem,owoce. Na sam koniec udekorować warstwą bitej śmietany (ubić kremówkę i stopniowo dodawać cukier puder), owocami i listkami mięty.


 


Komentarze