Biszkopt z budyniem i malinami


 Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru 
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki likieru amaretto 
  • budyń waniliowy
  • łyżka żelatyny
  • 250 g malin 
  • mięta 

Przygotowanie 

Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej ( do większego garnka nalewacie trochę wody, wkładacie do niego mniejszy garnek z masą jajeczną , tak aby nie dotykał dnem wody,następnie gotujecie jednocześnie miksując). Ostudzić. Wsypać przesianą mąkę i migdały, wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Przełożyć ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy( średnica około 27 cm). Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 
Przygotować budyń i ostudzić. Wymieszać z łyżką żelatyny. Wystudzony biszkopt nasączyć lakierem amaretto i przykryć lekką masą budyniową. Na koniec udekorować malinami i miętą. Wstawić do lodówki do stężenia.







Komentarze