Puszysty omlet




Składniki ( na 4 porcje) :

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki masła
  • ulubione owoce
  • mięta

Przygotowanie

Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, 4 łyżkami cukru pudru i cukrem wanilinowym. Przesiać mąkę, dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, wlać nieco mleka. Białka ubić na sztywną pianę. Na ubitą pianę wyłożyć masę żółtkową. Składniki delikatnie połączyć łyżką (nie mikserem!). Na małej patelni rozgrzewać po łyżeczce masła i kłaść po 1/4 porcji ciasta. Gdy spód się zetnie, szeroką łopatką odwrócić na drugą stronę i dosmażyć. Na omlety położyć owoce, złożyć, posypać cukrem pudrem, udekorować listkami mięty. Smacznego!!!



Komentarze