Kopiec kreta z borówkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao,
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru 
  • łyżka żelatyny
  • płatki czekoladowe
  • borówki
  • banany
  • sok z cytryny + cukier + woda do nasączenia

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić i dodać do żółtek, dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec około 30 minut. w temp. 170 stopni. Wystudzony biszkopt wydrążamy pozostawiając 1,5 cm na brzegach.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody i odstawić do napęcznienia. Następnie dodajemy serek mascarpone i  płynną żelatynę, mieszamy do połączenia. Do kremu możemy dodać również rozgniecione banany i płatki czekoladowe. 
Wydrążone wcześniej ciasto nasączamy roztworem powstałym z soku z cytryny połączonego z kilkoma łyżkami wody oraz łyżką cukru. Na całą powierzchnię nakładamy borówki przykrywając je następnie kremem. Na koniec posypujemy pokruszonym ciastem.



Komentarze