Mocno czekoladowe muffiny z truskawkami

 

Składniki:

  • 180 g cukru
  • 140 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki (30% lub 36 %)
  • truskawki

Przygotowanie

CIASTO:


Masło rozpuścić z czekoladą w gorącej kąpieli wodnej. proszek połączyć z mąką, dodać do masy, miksować przez minutę, a następnie dodać jajka- i miksować 2 minuty. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Foremkę do muffinek wypełnić papierowymi papilotkami, do każdej włożyć ok. 1,5- 2 łyżek masy. Piec 15-20 minut.

KREM:

Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone i 2 łyżeczki cukru i miksujemy jeszcze przez chwilkę do połączenia składników.

Jeżeli chcecie, aby krem był kolorowy wystarczy dodać do niego pół opakowania galaretki w proszku lub kilka kropel kolorowych barwników. Po dodaniu zamieszać delikatnie łyżką.

Po ostygnięciu muffinek udekorować je kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego oraz kawałków truskawek.


Ciasto na muffiny można też przygotować z przepisu na murzynka:

http://magicznesmaki.blogspot.com/2015/11/murzynek.html




Komentarze