Powiew lata - tarta z rabarbarem i truskawkami


 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 % / jogurtu naturalnego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • mleko (ilość według zaleceniach na opakowaniu)
  • kilka  łodyg rabarbaru
  • truskawki

 

Przygotowanie:

Przygotować budyń. Łodygi rabarbaru i truskawki dokładnie umyć i osączyć z wody. Truskawki odszypułkować i pokroić na pół. Rabarbar dokładnie obrać z różowych włókien i pokroić na kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Mąkę przesiać przez sito. Dodać pokrojoną na mniejsze części margarynę, cukier, jajka, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko chwilę miksować. Formę do pieczenia tart wysmarować tłuszczem(łącznie z bokami). Następnie wyłożyć ciastem formę tak aby zostało go trochę na górną warstwę. Na spód ciasta wylać wcześniej przygotowany budyń i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Do tak przygotowanej masy dodać truskawki i rabarbar. Na koniec z pozostałego ciasta przygotować kratkę i przykryć nią owoce. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Smacznego!

Komentarze