Wielkanocne drożdżowe zajączki

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 80 g masła,
  • 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • pisaki i perełki do dekoracji.

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać 2 jajka i ciepłe mleko. Całość zagniatać. Pod koniec dodać płynne masło i zagniatać do uzyskania sprężystego ciasta. Następnie ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok. godzina). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 większych kulek, 12 mniejszych kulek oraz 1 wałek. Każdą większą kulę połączyć z mniejszą smarując roztrzepanym jajkiem. Następnie układać na blasze. Z wałka ciasta odcinać wąskie paski - uszy. Układać je na głowie zająca dociskając szpikulcem/patyczkiem. Przed pieczeniem posmarować zajączki roztrzepanym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec 20 minut. Po ostudzeniu udekorować według uznania.



Komentarze