Lava cake/ Fondat czekoladowy


Składniki na 4 porcje:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
 Dodatkowo do wysmarowania i posypania kokilek(foremek): masło i mąka

Przygotowanie:

Cztery kokilki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar wysypać. Foremki odstawić na blaszkę do pieczenia. Połamaną w kosteczki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Można również wstawić ją do mikrofalówki. Jednak trzeba uważać, aby temperatura nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła. Następnie mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i sól. Krótko miksować do uzyskania jednolitej masy. Nie ubijać! Dodać mąkę i krótko zmiksować. Na koniec dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać mikserem na małych obrotach. Tak przygotowaną masę wlać do kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez 8-9 minut. Masa powinna nieco urosnąć, ściąć się po bokach i na wierzchu, jednak w środku pozostać płynna. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 2 minuty, obkroić delikatnie nożem po bokach i wyłożyć na talerzyki. Podawać udekorowane cukrem pudrem z dodatkiem owoców, sosów lub lodów.



Komentarze