WARZYWA

W dobrze zbilansowanej diecie warzywa i owoce powinny stanowić jeden z podstawowych składników. Wpływają nie tylko na nasze zdrowie, ale też samopoczucie i urodę. Oto fakty o niektórych z nich.


BROKUŁY- utrudniają rozwój komórek rakowych, zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze i mandarynki, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie

KAPUSTA- dobra na przeziębienie (bogata w witaminę C, zawiera jej tak samo dużo jak cytryna), dobrze wpływa na włosy, cerę i paznokcie, zawiera bardzo mało kalorii, związki chemiczne, które pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym

KOPEREK- dobry na trawienie, dolegliwości żołądkowe, działanie uspokajające



GROSZEK ZIELONY- doskonałe źródło błonnika, skarbnica witamin i składników mineralnych: potas, wapń, żelazo, magnez, betakaroten, witamina C,E,K, wzmacnia kości, odporność, pomaga schudnąć, zapobiega chorobom serca i anemii

PAPRYKA- zawiera najwięcej witaminy C z wszystkich warzyw oraz potas, który reguluje ciśnienie krwi, obniżają ciśnienie, wzmacniają naczynia krwionośne

POMIDORY- zawierają witaminę C,E oraz bardzo dobry dla naszego układu krwionośnego POTAS


CEBULA I CZOSNEK- mają wspaniałe działanie przeciwgrzybiczne i również wzmacniają odporność. Jedzenie czosnku pomaga obniżać poziom cholesterolu całkowitego i regulować ciśnienie krwi.



KALAFIOR- świetny w profilaktyce antynowotworowej, zawiera mało kalorii, działanie odmładzające, pełne minerałów i witamin

PIETRUSZKA- zawiera mnóstwo potasu, który zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie ---> obniża ciśnienie krwi


SELER-zawiera mnóstwo błonnika, który wspomaga trawienie i oczyszcza jelita w resztkach pokarmowych

SZCZYPIOREK- pobudza apetyt i pomaga obniżać ciśnienie, wysoka temperatura może zniszczyć jego ostry smak


SZPINAK-zawiera kwas foliowy i karotenoidy, które świetnie wpływają na nasz wzrok oraz odporność

 

 

PRZYDATNE PORADY:

  • Nie rozgotowujcie warzyw, szczególnie ziemniaków, bo wtedy wywołują skok glukozy we krwi, podobnie jak biały cukier.
  • Brokuły gotujemy od wrzątku bardzo krótko. Inaczej tracą swoje wartości.
  • Jeżeli do gotowania zielonych warzyw np. brokułów, dodamy trochę mleka, to zachowają swoją barwę, ponieważ woda ma odczyn zasadowy.

zdjęcia:
www.aktywny-dzien.blogspot.com
www.alejakobiet.pl
www.mniam-mniam.bloog.pl
www.zdrowie.wp.pl
www.sklep-demo.hostingpremium.pl
www.zdrowie.wp.pl
www.tesco.pl
www.budujesz.info
www.zdrowie.gazeta.pl
www.naturalnaspizarnia.pl
www.naukawpolsce.pap.pl

Komentarze