Szarlotka z kisielem

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • kostka margaryny/masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,

Składniki na pianę:

  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • 1 czerwony kisiel,

Przygotowanie:

Przesianą mąkę posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać suchy kisiel. Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta. Rozłożyć na nią masę jabłkową, a na masę wyłożyć ubitą pianę. Na koniec na wierzch na tarce o grubych oczkach zetrzeć drugą część ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Komentarze