DROŻDŻE


  • Drożdże są wymagające wobec innych składników, których nieodpowiednia temperatura może wszystko zepsuć.
  • Składniki na ciasto drożdżowe muszą mieć zawsze temperaturę pokojową. Należy wyjąć je z lodówki minimum na godzinę przed startem.
  • Jeśli do rozczynu podgrzewamy mleko to maksymalnie do 35 stopni. Wysoka temperatura zabija drożdże.
  • Drożdże nie lubią zimna i przeciągów. Do wyrośnięcia najlepiej stawiać je z dala od piecyków i płyt grzewczych. Najlepszym miejscem będzie kącik w kuchennej szafce.
  • Ciasto drożdżowe warto gnieść długo. Powinno odchodzić od ręki.
  • Drożdże mają pełno witamin i minerałów. Zawierają kwas foliowy. Są dobre na włosy, cerę i paznokcie (cynk, witaminy B2 i B1).
  • Świeże drożdże mają kolor szary albo beżowy, są dosyć miękkie, zbite, dobrze się kroją, nie powinny się rozpadać.
zdjęcie: artkulinaria.pl

Komentarze