Ciasto kruche z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 200-250 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól,
  • budyń śmietankowy lub waniliowy,
  • owoce: truskawki, maliny, jagody, borówki itp.
  • galaretka dopasowana do owoców.

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. W dużej misce lub garnku połączyć przesianą mąkę ze szczyptą soli, masłem, cukrem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować. Po uzyskaniu kruszonki formę do pieczenia wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni. Piec 30-40 minut w zależności od mocy piekarnika. Ciasto nie może być zbyt twarde i spieczone. Na upieczony spód wyłożyć budyń. Gdy ciasto wystygnie na budyń wyłożyć owoce i zalać galaretką. Smacznego!




Komentarze