CUKIER

Są badania, które mówią, że cukier uzależnia jak najsilniejszy narkotyk. Ponadto jest tani, dlatego wokół niego powstało całe cesarstwo produktów, w których nie spodziewalibyście się cukru.
Cukier po prostu jest wszędzie i towarzyszy nam od najmłodszych lat. Przeciętny człowiek w ciągu roku dziesięciokrotnie przekracza dopuszczalną dawkę spożycia cukru. Jednak nie każdy cukier to "biała śmierć".

  • Sacharoza- cukier stołowy, połączenie glukozy i fruktozy. Jej działanie najlepiej widać na dzieciach. Po cukierkach skrywających sacharozę, dziecko wykazuje dużą aktywność ruchową, bo szybko wzrasta jego poziom glukozy we krwi. Trzustka zaczyna intensywnie wydzielać insulinę, a ta intensywna praca prowadzi do szybkiego spadku stężenia glukozy. Dziecko chce spać, staje się senne i marudne.
  • Cukier w rozsądnych ilościach jest nam niezbędny. Potrzebują go nasze mięśnie, mózg oraz czerwone krwinki, które dostarczają tlen do komórek.
  • Jeśli cukru jest za mało, brakuje nam energii do życia, jest nam zimno, głowa słabiej pracuje.
  • Jeśli cukru jest za dużo, czujemy się ospali, zmęczeni, grozi nam otyłość, cukrzyca typu drugiego, choroby układu krążenia, problemy ze stawami i zębami.
  • Dlatego w naszym organizmie musi być zachowana równowaga.
  • Cukry powinny stanowić od 10 do 20% naszego zapotrzebowania na energię.
  • Dorosła osoba zużywa około 2000 kcal dziennie, a z cukru może przyjąć zaledwie 200 kcal czyli około 10 łyżeczek.
  • W dziennym limicie na cukier mieści się też ten obecny w żywności przetworzonej oraz naturalnie występujący w owocach czy mleku.
  • Dbajcie o to, żeby produkty, które spożywacie miały dużą zawartość błonnika, bo ten częściowo ogranicza wchłanianie cukru.
  • Postawcie też na węglowodany złożone, czyli np. pełnoziarnisty makaron, które gwarantując stabilny poziom cukru przez kilka godzin niwelują ospałość i zmęczenie.
  • Nie rozgotowujcie warzyw, szczególnie ziemniaków, ponieważ wtedy wywołują skok glukozy we krwi, podobnie jak biały cukier.
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?
Brązowy cukier jest reklamowany jako zdrowszy od białego. W rzeczywistości różni się tylko tym, że jest droższy. A zatem nie ważne, którego cukru używacie, są do siebie bardzo podobne.

  • łyżeczka białego cukru- 20kcal, 100g cukru białego-100% sacharozy
  • łyżeczka brązowego cukru- 18kcal, 100g cukru brązowego-95% sacharozy oraz glukoza, fruktoza, niewielkie ilości witamin z grupy B i pierwiastków.

  • Cukier nie lubi wilgoci. Wilgotny może się zbrylić, zwłaszcza cukier puder, a wtedy jest nie do użycia. Dlatego ważne jest, aby w domu przechowywać cukier w suchym miejscu
  • Cukier nie ma terminu ważności. To produkt, który się nie psuje. Dobrze przechowywany może wytrzymać na prawdę długo.
Jaki cukier do czego?
  • Cukier biały kryształ oraz cukier drobny świetnie nadają się do ciast.


  • Cukier trzcinowy bardzo szybko się rozpuszcza, idealnie nadaje się do drinków i biszkoptów.

  • Cukier brązowy z dodatkiem karmelu nadaje różnym potrawom charakterystyczny karmelowy aromat.

  • Cukier puder jest świetny jako posypka do ciast lub gdy chcemy zrobić lukier.

  • Cukier w kostkach powstaje z wilgotnego, sprasowanego cukru. Świetnie nadaje się do słodzenia kawy i herbaty.

  • Trudno określić precyzyjnie ile cukru stołowego możemy zjadać dziennie, bo nie wiemy ile dokładnie cukru znajduje się w produktach przetworzonych.
  • Tłuszcz cukierniczy zawiera izomery trans. Dlatego drożdżówkę lepiej zastąpić domowym ciastem.
  • Cukier znajdziecie też w niektórych kiełbasach, ketchupach, sosach, przyprawach, zupkach w proszku, a nawet w słonych przekąskach. Jego zadaniem jest poprawa smaku, konsystencji i zabezpieczenie przed psuciem.
50 g ketchupy domowego- szczypta cukru, 50g ketchupu ze sklepu 1 łyżeczka cukru


 zdjęcia:
www.odzywianie.info.pl 
pl.freepik.com
www.multipino.pl
www.female.pl
www.niam.pl
pieniadze.gazeta.pl

Komentarze